Csapatépítés tanodás szemmel

A Toldi Tanodával szoros a kapcsolat, hiszen a csapatból többen is önkénteskedünk, dolgozunk ott és a Közteremben egyaránt. De közös pont leginkább a csapatépítés, amiről egyszer már be is számoltunk a Tanoda blogjában.


Most, a tavaszi tábor során ismét volt lehetőség a tanodai csapatépítésre olyan játékokkal és gyakorlatokkal, amiket a Közteremben is szívesen szoktunk használni.
Persze, mindent tanodásítunk és erre a gyerek csoportra szabjuk a tervet, időkeretet, reflexiót is. A cél az ismerkedés, hogy valami mást, újat tudjanak meg egymásról, és persze az együttműködés sikere, nehézsége és olykor kudarca is. Nehéz kilépni a megszokott versenyhelyzetből, szerepekből, nehéz olyan valakivel is együtt dolgozni, akit kevésbé kedvelnek, vagy akivel szinte semmilyen kapcsolatuk nincsen. De azért mi szívesen próbálkozunk és piszkáljuk meg ezt a területet is.

A tanodás-közteremes csapatépítést egy gyors tefonálással kezdtük, ahol egy sztori kapcsán indítottunk hívásokat, anélkül, hogy a hívott félnek kimondtuk volna a nevét. Aki a sztori alapján magára ismert, az felvette a telefont majd új hívást indított. Nem mentek a srácok túl mélyre, de a jó hangulatú, vagy éppen vicces kirándulások, focis élmények, iskolai csínyek megnevetettették őket.

Értékbingóval folytattuk, ahol különféle belső tulajdonságokhoz kellett alírásokat gyűjteni, akinek pedig a leggyorsabban kigyűlt 5 darab belőle az elkiáltotta magát, hogy Bingó, amivel megnyerte a játékot. Viszonylag gyorsan meg is lett a nyertesünk, de remek volt, hogy ez senkit nem akadályozott meg abban, hogy újabb és újabb aláírásokat kérjen. A reflexió során arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik tulajdonság esett nekik a legjobban azok közül, amilyennek a többiek látják őket? Mindenki olyasmit mondott, amire szemmel láthatóan büszke is, pl. vezető egyéniség, lehet rá számítani, szívesen segít másoknak.

A közös nevező gyakorlatban pároknak, triádoknak, vagy éppen az egész csapatnak kellett egy olyan tulajdonságot találnia, ami a csapat minden tagjára igaz. Jó volt, hogy bizonyos esetekben nem csak a közös kedvencek (pl. film, zene, sport), hanem valóban belső tulajdonságok is megjelentek. Nem mindig volt egyszerű a feladat, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben kellően komolyan vették azt és tényleg csak abba a tulajdonságba egyeztek bele, ami valóban igaz rájuk.

A pillecukor kihívásban két csapat versenyzett, amelyben a megadott eszközök segítségével a lehető legmagasabb építményt kellett megalkotniuk tetején egy pillecukorral. Az egyik csapat rögtön hatalmas magasságokig repítette a pillecukrot talapzat nélkül, míg a másik a talapzattal kezdett és nem sokon múlt, hogy a végén rá tudták helyezni a pillecukrot, ám végül sikerült s ezzel győztek is.  Egyértelmű volt, hogy versenyeztek, az is, hogy kifejezetten erősen örültek a győzelemnek. A reflexióban mégis megjelent az együtt dolgozás öröme, az együttműködés, sőt még az ideális csoportlétszám és a társas lazsálás is, miszerint azért ment most olyan jól a közös munka, mert egyrészt bírják egymást, másrészt mivel párokban dolgoztak, így mindenki munkájára szükség volt, valóban közös produktum született és ez elég jó érzés.

Fontos célunk, hogy ezek a csapatépítések valóban a csapat épülését szolgálják, együttdolgozva olyanokkal is, akik kevésbé vannak jelen közösségi programokon, vagy akik kicsit  a periférián vannak. Érdemes lehet egy-egy ilyen tevékenységet a hagyományos tanodai keretekbe is integrálni, hogy mindenkihez elérhessen, gyakrabban találkozzanak hasonló gyakorlatokkal, játékokkal. Noha a tanodás hétköznapokban nagy hangsúly van a közösségi programokon, néha jó egy kicsit direktebb módon, konkrét csapatépítéseket is szervezni. A táborok pedig erre kiválóak, így már alig várjuk a nyári szezont!

A Toldi Tanoda tevékenységéről bővebben itt tudtok olvasni. http://www.ped2.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s