Kitűnni a tömegből – soft skillek

Foglalkozásaink során arra törekszünk, hogy az adott osztály idővel jól működő, valódi közösséggé fejlődjön, melynek tagjai képesek a hatékony együttműködésre és kommunikációra, konfliktusaik, problémáik konstruktív kezelésére, nyitottak és fogékonyak társaik álláspontjára. Hosszú távú célunk, hogy a fiatalok az iskolából kilépve ezen képességek és szemlélet birtokában tájékozott, tenni akaró, aktív állampolgárokká váljanak. A 7-12. évfolyamos tanulókkal való munka során, sokszor találkozunk pályaválasztás előtt álló fiatalokkal is. Fontos kérdés tehát, hogy milyen közvetett támogatást tudunk adni osztályaiknak, mely nem csupán az állampolgári szerepük kiteljesedéséhez, hanem jövőbeli munkavállalói sikerességükhöz is hozzájárulhat.

Felnőtt életünk jelentős részét munkával töltjük. Gyors számolást követően – heti 40 órás munkaidővel számolva – azt az eredményt kapjuk, hogy 10 év alatt 20.000 órát töltünk munkával, hivatásunk gyakorlásával. Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségben tesszük ezt, milyen lehetőségekkel találkozunk ezen idő során. Ez nagyrészt rajtunk is múlik.

Felmerül a kérdés, milyen akkor egy jó munkavállaló? Válaszként estig sorolhatnánk azokat az általánosan fontosnak tartott képességeket, készségeket, tudástartalmakat melyek egy tökéletes munkavállaló ismérvei, a speciális tudásról már nem is beszélve. Újabb kérdés merül fel: mi az a tudás, képesség, készség? Hogyan definiáljuk? Hogyan értelmezzük? A tudás fogalmát az egyes tudományterületek más és másféleképpen definiálják és a pontos értelmezéséhez még különböző modellek is segítségünkre vannak. Most azonban egy olyan megközelítési módot szeretnénk bemutatni, mely a tudásalapú társadalom elvárásai mentén határozza meg a teljesítményt.

forrás: blog.zipboard.com

„A hétköznapi szóhasználatban a kompetens ember kifejezés alatt egyrészt azt értjük, hogy az illető kiemelkedő valamilyen területen, valamiben nagyon jó a környezetéhez képest. A jó, hatékony teljesítmény a feladatorientált kompetenciák (hard) és az érzelmi alapú (soft) kompetenciák kombinációjából ered” (Juhász, 2004), a puha készségek pedig az interperszonális készségek, valamint a személyes tulajdonságok egységeként írhatók le (Robles, 2012).

A soft skillek azok a készségek, amelyek alapján egy kiválasztási folyamatban kitűnhetünk az azonos végzettségű, hasonló tapasztalattal rendelkező jelentkezők tömegéből, így érdemes minél szélesebb körben fejleszteni ezen oldalunkat. Azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy a valóban jó teljesítmény a kemény és puha készségek kombinációjából ered.

A kemény készségek közé tartoznak a szakmai, formális tudástartomány elemei, például a kognitív képességek, technikai tudás, szövegértés, matematikai eszköztudás, melyek fejlesztésére a közoktatás igen nagy hangsúlyt fektet és a tanulók tudásának értékelése is ezen területek mentén zajlik. Ezzel szemben a puha készségek, tehát a formális tudást felülmúló képességek, személyiségjellemzők – mint a problémamegoldás, kommunikáció, együttműködés, kreativitás, stb. – fejlesztésére igen kevés idő és energia fordítható az iskolában, éppen ezért az iskolarendszeren kívülről érkező szakmai alternatívák megoldást jelenthetnek ezen képességek tudatos, irányított, komplex és hosszútávú fejlesztésére. Természetesen egyszerre, magas szinten számos készség birtoklása igazán nagy kihívás volna fiatal korban, így egy-egy terület célzott fejlesztésével hosszú távon érhetőek el sikerek. Az életkor előrehaladtával, valamint a gyarapodó tapasztalati bázissal azonban egyre komplexebb képességstruktúrával rendelkezhetünk majd.

Az interneten böngészve számos listát találhatunk, melyek a top 10, top 5 puha készséget sorolják fel, illetve vannak források, ahol a teljesség igénye nélkül néhányat részletesebben be is mutatnak. A SmartDreamers európai országokban, 300.000 ezer fő körében végzett vizsgálatának eredménye alapján a következő top 7 jellemzőt állapította meg:

  1. kommunikációs készség
  2. előadói készség
  3. szervezési készség
  4. csapatjátékos
  5. szociális készségek
  6. humorérzék
  7. problémamegoldás

Nemzetközi tanulmányok eredményei alapján meg kell még említenünk más jellemzőket is, mint például a rugalmasság, integritás, pozitív hozzáállás, felelősségtudat, udvariasság, empátia, önmenedzsment, célorientáltság, kezdeményező képesség, vezetői képesség, illetve az élethosszig tartó tanulás, vagyis a lifelong learning.

Összességében tehát megállapítható, hogy nincs egy kőbe vésett rangsor, nehéz volna meghatározni a puha készségek teljes listáját. Országonként, szakterületenként, cégenként is változó lehet, hogy mely jellemzők megléte elengedhetetlen, melyek esetén van szükség kiemelkedő fejlettségre.

Munkánk során törekszünk tehát a puha készségek csoportjába tartozó tulajdonságok fejlesztésére. A következő néhány blogbejegyzésünkben részletesebben olvashattok majd a foglalkozásainkon megjelenő soft skill fejlesztési területekről.

 

Felhasznált források:

Andrews, J. & Higson, H. (2008). Graduate Employability, ‘Soft Skills’ Versus ‘Hard’ Business Knowledge: A European Study. In: Higher Education in Europe, 33 (4)

Juhász M. (2004). A „Soft Skillek” szerepe a munkahelyi viselkedésben. In: Munkaügyi Szemle. 11. sz. 8-12. p.

Robles M. M. (2012). Executive Perceptions of the Top 10 Soft Skills needed in today’s workplace. In: Business Communication Quarterly 75 (4)

Schulz B. (2008). The Importance of Soft Skills: Education beyond academic knowledge. In: Journal of Language and Communication

SmartDreamers (2017). Soft Skill-ek azaz puha faktorok. A legfontosabb készségek a munkaerőpiacon. https://smartdreamers.hu/blog/soft-skill-ek-azaz-puha-faktorok-a-legfontosabb-keszsegek-a-munkaeropiacon/

Stephens, M. (2013). Essential Soft Skills | Office Hours. In: Library Journal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s