A jégtöréstől a lezárásig

Noha a foglalkozásainkat alapvetően a tréningmódszerek határozzák meg, az iskolai keretek nem biztosítanak kellő időt-teret ahhoz, hogy a hagyományos tréning útját bejárjuk a csoporttal, legalábbis nem egy alkalom alatt. Vagyis a Közterem foglalkozások felépítése, azok tanórához igazított jellege miatt is, RJR modellben valósulnak meg, vagyis a foglalkozást a ráhangolás, jelentésteremtés, reflexió hármasa adja. Ezt azért egy kissé cizelláltuk, beemelve a hagyományos tréningívek elemeit is. Nézzük, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban!

Akár konkrét témát (pl. iskolai zaklatás), akár komplex fejlesztési területből egy szeletet (pl. kommunikáció) viszünk a foglalkozásra, fontos, hogy „megérkeztessük” a résztvevőket. Nem lehet úgy belekezdeni egy-egy ilyen témába, hogy a diákok még félig a matek doga eredményein rágódnak („Most akkor ánégyzetmegbénégyzetegyenlőcénégyzet?”), vagy a szünetben elkezdett sztorizást folytatják, vagy valamilyen iskolán kívüli teher nyomja a vállukat. A ráhangoló gyakorlat legyen bármi, ami behúz, ami felhívja a jelenlévők figyelmét az „Itt és most”-ra. Sokszor csak körbeülünk, és megyünk egy gyors kört azzal kapcsolatban, hogy ki hogy van az adott pillanatban, de van, hogy viszünk ehhez eszközt (pl. Dixit kártya), hiszen ez még inkább segíthet átgondolni, megfogalmazni a választ. Ugyanakkor ezek a gyakorlatok lehetnek kifejezetten pörgős, vicces, mozgásos feladatok is, amelyek pont a kevésbé tudatos elemükkel irányítják a foglalkozásra a figyelmüket.

A ráhangolót követi az a gyakorlat, amely egyfajta bevezető az adott alkalom témájához. Ezek tipikusan a nagyon egyszerű, inkább indirekten működő gyakorlatok. Ha például egy kommunikációt fejlesztő foglalkozás sorozat egy alkalmát nézzük meg, akkor az ismerős kommunikációs stílusok alkalmazása tartozhat ide, amely picit segíti a fogalmi tisztázást is (pl. Mi is az a non-verbális kommunikáció?). Általában ezek is rövid gyakorlatok, még nem nehezedik nagy nyomás rájuk. A bevezető és ráhangoló gyakorlat akár össze is vonható, ebben az esetben a foglalkozást egy gyors jégtörő gyakorlattal kezdjük. 

A jelentésteremtő gyakorlat az, amely köré szerveződik a foglalkozás maga. Ez a fő gyakorlat, itt nemcsak megkapargatjuk a felszínt, hanem szeretjük kifejezetten mélyvízbe dobni a csapatot, feszegetni a határaikat, és hagyni, hogy feszegessék maguk is. Erre a gyakorlatra adjuk mindig a legtöbb időt, sokszor párban kezdve, kiscsoportban folytatva, majd nagycsoportban befejezve. Ha az említett kommunikációs blokkot nézzük, akkor ezek azok a gyakorlatok, amikor az előző gyakorlatot bővítve, már új kommunikációs stílust is kipróbálnak, akár egy komplex helyzetben, szituációban.

Ahhoz, hogy a jelentésteremtő gyakorlat célba érjen, másik gyakorlatban is ki kell próbálniuk az előzőekben „tanultakat”. Ezeket hívjuk értelmező, feldolgozó gyakorlatoknak. Maradva a kommunikáció témájánál, pl. ekkorra már nagycsoportban kell alkalmazniuk az eddig kipróbált tudásukat, például egy vitahelyzetben. Ez azért jó, mert így közösen, teljes létszámmal lehet reflektálni a látottakra, hallottakra. Lényege tulajdonképpen, hogy a foglalkozás témáját mélyítse.

Legvégül pedig a lezáró gyakorlat következik, amely során – hasonlóan, mint a ráhangolódónál – lezárjuk a tréninget, elengedjük az ott történteket, és kilépünk a foglalkozás világából. Ezek lehetnek rövid visszajelző gyakorlatok, konfliktusfeloldók vagy önreflektív gyakorlatok (Mit viszek magammal a tréningről?).

A fentiekben bemutatott ívet követjük minden foglalkozásterv készítésekor, legyen az osztálytermi vagy osztálytermen kívüli Köztermes tréning.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s