A Közterem Napos oldala!

Balaton, napsütés, rekkenő hőség… Andocs egy Somogy megyei település, a Magyar Tengertől kb. 30 kilométerre – itt tartottunk ajándék Közterem Napos tréninget egy hetedikes osztálynak!

WP_20170609_11_33_38_Pro

A csapatból Dórival és Piróval dolgoztunk hárman, már hetekkel a tréning kezdete előtt elkezdtük a kapcsolatfelvételt az iskolával. Minőségi szakmai munkához elengedhetetlen felmérni a terepet, információkat gyűjteni a célcsoportról. Persze mindenre nem tudunk felkészülni, hiszen a tréningezésnek ez is az egyik sajátossága (ami miatt imádom), hogy a gyakorlatok során sokféle konfliktus, probléma, gondolat és érzelem kerül felszínre, amikkel a helyszínen kell foglalkozni. Kihívásból nem is volt hiány, sok olyan helyzet adódott, amire ott és akkor tudtunk csak reagálni – utólag úgy gondolom, hogy egészen jól, de még van hova fejlődni.

kardpajzs

A Napos felépítéséről

Keretező, jégtörő gyakorlatokat viszünk az elején. Ilyenkor felmérjük a csoport elvárásait (nekik főként a játék, szórakozás volt előtérben), tisztázzuk a Közterem szabályait, időbeosztását (ezt kritizálhatják is, bár alapvetően jóval lazább mint az iskolás keretek), és valamilyen játék során megkérdezzük, hogy milyen volt a hetük, hogyan vannak.

dixit

Ezután fókuszált, és a fokozatosság elvének megfelelően egyre mélyebb tartalmú gyakorlatokat, játékokat vezetünk le, az előzetes célokat folyamatosan figyelembe véve. Itt főként csapatépítés volt a középpontban, de versengések során keletkező konfliktusokkal is szerettünk volna dolgozni, ezért versenyfeladatokból sem volt hiány. Bizalomépítést is terveztünk a programba, azonban a nap végére már a csapat egy része elfáradt (többen haza is mentek), ezért ezeknek a gyakorlatoknak egy részét kiszedtük, helyette minőségbiztosítást tettünk be (erre van egy kidolgozott kérdőívünk). Ez utóbbival egyidőben tartottunk zárást, ami Köztermesen úgy néz ki, hogy valamilyen édességet adunk a résztvevőknek (most gumicukor volt), visszatekintünk a nap elején megfogalmazott elvárásaikra, majd valamilyen reflexiós gyakorlattal (pl. Dixit-kártyák) fejezzük be a tréninget. Nomeg csinálunk egy közös képet az osztállyal!

csopi

Tapasztalatok

Azt lehetett látni, hogy a gyerekek élvezik a tréninghelyzetet. Hamar megértették az önkéntesség elvét (jobban, mint bármelyik felnőtt csoport) és voltak is olyan gyakorlatok, ahol többen kiszálltak, nem játszottak végig. Ez azért is történhetett, mert éppen fáradtak voltak, a gyakorlat több frusztrációt, mint örömöt okozott nekik, vagy szimplán túlságosan meleg volt. Azonban a csapat aktív részét ez cseppet sem zavarta, élvezték a kihívásokat! Vittünk ejtőernyős játékokat, színes labdákat, reptettünk tojást, próbáltunk eredményesen együttműködni, izzadtak a dínós kirakós gyakorlat közben. Ön- és társismeretben sem volt hiány: vitáztunk arról, hogy ki az, aki őszinte, és ki az, aki inkább elhallgat dolgokat, állítások mentén kellett dönteniük a preferenciákról (csoki vagy vanília? nyár vagy tél? késős vagy időben odaér?) és sokat beszélgettünk kisebb-nagyobb csoportokban arról, hogy számukra mit jelent az osztály.

dumcsi

Ami elkeserítő, hogy a „tanulást” és az „iskolát” nem igazán szeretik. Az osztályban is főként a poénkodást kedvelik, kevés pozitív értéket tudtak felsorolni emellett. Azt tapasztalom munkám során, hogy ez nem egy marginális probléma: gyerekek jelentős része utál tanulni, hiszen a tanulás számukra egyet jelent a házi feladatokkal, dolgozatra készüléssel, magolással. Az, hogy mondjuk Köztermes Napos tréning során is csomó mindent tanultak az élményeiken keresztül kevésbé jelent meg. Pedig tanultak: együttműködni, információkat megosztani, konstruktívan gondolkodni, kreatívnak lenni, időt bejósolni, reális célokat kitűzni – csak hogy néhányat említsünk.

tremolo

És az eredmény? A tréning egészére 10 pontos skálán 6-osnál alacsonyabb értékelést nem kaptunk, továbbá 6 darab 10/10-es visszajelzést is bezsebeltünk. Többen írták, hogy így jó, ahogy van, semmit sem kell változtatni. Az is sokszor előkerült, hogy lehetne hosszabb, bár volt olyan, aki rövidebbet szeretne legközelebb. Minket, trénereket csak pozitívan értékeltek, külön kiemelték, hogy jó volt a sok játék, és hogy „nem tanultunk”.

refi

Lehet, hogy úgy érezték, hogy „nem tanultak”, én mindenesetre rengeteget, és látom a lehetőségeket, helyzeteket, amiket legközelebb már másként, még profibban csinálnék. Mert élvezem ezt csinálni. Ahogy az egyik visszajelző lapon szerepelt a trénerek munkájáról:

„Szívből szeretik, amit csinálnak.”

doripiro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s