Csoportdinamika – egy modul tapasztalatai

Ebben a tanévben, ahogy azt már az ősszel is megírtuk, a velünk együtt dolgozó osztályokba különféle modulokat vittünk és abban a témában szerveztük a foglalkozásokat. A modulok közül az egyik legmarkánsabb a Csoportdinamika, mely tulajdonképpen az alapja minden további osztálytermi Közterem munkánknak. Olyan elemekkel foglalkozunk a modul 6 alkalma során, mint például az osztályban lévő szerepek, a normaképzés, valamint a különféle csoportalakulási fázisok (Tuckman, 1965) facilitálása.

A foglalkozások az alábbi témák és a hozzájuk rendelt célok mentén épültek föl:

  • értékek
  • tulajdonságok
  • normaképzés
  • normaképzés, szerepek
  • csoportalakulás, tipikus viselkedési normák
  • csoportalakulás, tudatos értékválasztások

Sokat foglalkozunk az osztállyal – értékek, tulajdonságok – de folyamatosan arra késztetjük a diákokat, hogy ezeket önállóan, saját magukra vonatkoztatva is gondolják át, értelmezzék. Az olyan gyakorlat például, ahol saját magukkal szemben kellett tulajdonságokat választani, illetve eldobni, elég vegyes fogadtatásra talált: volt olyan diák, akit ez nagyon megérintett, hasznosnak tartotta, de olyan is, aki ezt egy kissé unalmasnak találta. Ez nem meglepő – az osztályok létszáma garantálja, hogy a gyakorlatok népszerűségére és hasznosságára vonatkozóan is szórjanak a visszajelzések. Fontos persze azt is megjegyezni, hogy életkori sajátosság is, hogy mennyire vagyok képes magamra, másokra figyelni, sőt, reflektálni. A másik kritikus pont, mely szintén nagyon megmozgatta a társaságot, az a szabályok kialakítása volt társasjátékok által (a társasjátékos alkalmainkról itt írtunk). Egyrészt remek volt látni, hogy miként viszonyulnak fiatalok a szabályokhoz – tudják, hogy szükség van rájuk, de szívesebben alakítják ki ők maguk – illetve, hogy milyen szépen nem tartják be aztán azokat. A következő félévben ez utóbbival mindenképpen szeretnénk erőteljesebben foglalkozni – a szabályokat transzparensebbé, a gyakorlatban is működővé tenni.

A moduljaink során az egyik legmarkánsabb elem a reflexió, melyre egyébként az osztályainkat is képessé kell tenni. Nem várhatjuk és nem is várjuk el, hogy maguktól képesek legyenek arra, hogy egy-egy gyakorlat után szépen körbe ülve, egymást 100%-ban csöndben és értően végighallgassák és nagyon mély visszajelzéseket adjanak. Egyelőre az út elején járunk ebben a folyamatban és a gyakorlatok utáni gyors véleményvonalak, kézbarométerek és egyéb eszközök segítségével próbáljuk meg támogatni őket abban, hogy reflektáljanak. Mindkét osztályunkban (7. és 9. évfolyam), ahol idén tartottunk Csoportdinamika modult megéltünk magas és mély pontokat is a reflexióval kapcsolatban – de a fejlődési folyamat beindulását sejteti, hogy mindkét osztály a félév végére jutott el a higgadtabb, átgondoltabb, beszédesebb reflexiókig. A figyelem fokának folyamatos növekedéséről nem is beszélve.

A modul végén egy visszajelző kérdőívben érdeklődtünk az osztályaink véleményéről a programot illetően. Maximálisan elégedettek lehetünk, hiszen szeretik, igénylik és élvezik a Köztermet, de annak is nagyon örülünk, hogy képesek voltak kritikát és igényeket is megfogalmazni felénk, mely igény leginkább a témára vonatkozik. Témával ugyanis nem szoktuk leönteni a foglalkozásainkat, azok mindig a srácokról szólnak – ők maguk a téma. Ám egy nagyon jó ötletet adtak ezzel nekünk, hiszen az általunk elérni kívánt célokat, az általunk preferált tartalmakkal, de az általuk javasolt témákba csomagolva is el tudjuk érni. A következő félévben és a nyáron mindenképpen szánunk arra időt, hogy a diákokkal közösen gondolkozva alakítsuk ki ezeket a kerettörténeteket, még közelebb hozva hozzájuk a Közterem tartalmakat. Addig is folytatjuk a modult mind a két osztályban, tovább mélyítve és építve az elindult folyamatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s