A csapat, ami épül

Az év végére amúgy is időszerű volt egy szakmai csapatépítés a Közteremben dolgozóknak, de a következő félév előkészítése és a csoportkohézió erősítésének szempontjából is fontos volt, hogy megrendezzük ezt az alkalmat, még az ünnepek előtt.

img_1834

Nem volt könnyű dolgunk, mert egy napba kellett belesűrítenünk minden olyan tartalmat, ami jelenleg fontos számunkra. Mivel a félév elején megduplázódott a csapat létszáma (jelenleg már 10 fő vállal aktív munkát a Közteremben – és ez remek!), fontos volt, hogy nagy hangsúlyt fektessünk az ismerkedésre, a közös élményre, az összecsiszolódásra, a jó hangulatra. Az őszi félévben ugyanis csak egyetlen alkalommal tudtunk egy rövid csapatépítésre összegyűlni, illetve a feszített tempó és a sok munka csak a legszükségesebb, havi egyszeri operatív megbeszéléseket tette lehetővé. A félév során megtartott 23 Közterem foglalkozás ugyan adhatna egy lendületet a csoportkohéziónak, ám sajnos a csapattagok egyetemi órarendje és/vagy munkája nem mindig teszi lehetővé, hogy ugyanaz a csapat látogasson el egy-egy osztályhoz. Ez utóbbi például egy olyan elem, amivel a csapatépítésünk második felében markánsan foglalkoztunk. A nap irányítását nem adtuk ki külsős szakember kezébe, én mint a Közterem szakmai vezetője tartottam meg a csapatépítést, miközben annak aktív résztvevője is voltam. Ha valami, akkor ez biztos rendhagyóvá tette ezt az alkalmat, mégis nagyon hasznos, produktív és bensőséges volt a nap, ahol a csapattagok abszolút jelen voltak gondolatban és érzésben is.

img_1836

Fontos volt, hogy a nap második felében a szakmai tartalmaink mentén a problémák is felszínre kerülhessenek. Ez azonban csak úgy valósulhatott meg, hogy a csapat tagjai őszintén, a problémákat és esetleges sérelmeket nem elhallgatva vesznek részt ebben a blokkban. Ez remekül sikerült, nagyobb facilitáció nélkül is elindult a problémagyűjtés és azok értelmezése, elemzése is. Sikerült megalkotnunk azt a három csomópontot, ami mentén aztán megkezdődhetett kiscsoportban a megoldásokban való gondolkozás. Ugyanis nem csak az a nagy lépés, hogy a problémáinkat feltárjuk és azt explicitté is tegyük, hanem az is, hogy azokra aztán képesek legyünk adekvát megoldási javaslatokat adni. Ez utóbbi is sikerült, ráadásul a megoldási javaslatok közös megbeszélése során igazi szakmai beszélgetések alakultak ki, érvekkel, ellenérvekkel és konkrét javaslatokkal is. Úgy vélem, egy csoport valós és hatékony működését az is jelzi, hogy miként közelít a problémáihoz: a szőnyeg alá söpri, vagy képes azokat felvállalni, képes azok megoldásában gondolkozni. Jó látni, hogy a csapatunk egyre inkább ez utóbbi irányba mozdult el. Izgalmas kihívás lesz tavasszal a megoldási javaslatok végrehajtásán is dolgozni, vagyis a gondolkozáson túl a konkrét tetteknek is meg kell majd jelennie. Drukkolunk magunknak, hogy ez is sikerüljön!

A tervezett időn bőven túlszaladva indultunk el az irodából egy közös karácsonyi vacsorára, ahol informális keretek között is folytathattuk a nap csapatépítő részét, mézeskaláccsal, apró ajándékokkal és emlékbefőttel. De erről beszéljenek inkább a képek!

Nagyon Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Új Évet kíván a Közterem csapata!

Ami, Berta, Dóri, Gábor, Luca, Máté, Mesi, Orsi, Piró, Tami

img_1852

img_1847

dsc_1237

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s