Társasjáték és tréning

Már jó ideje gondolkodunk azon, hogy miként lehetne a társasjátékoknak teret biztosítani a Közterem foglalkozásokon. Nyilván azért foglalkoztat minket ez a kérdés, mert látunk benne lehetőséget, ugyanakkor a nehézségek sokáig hangsúlyosabbak voltak. Egyrészt az osztályok létszáma miatt, ha játszani szeretnénk, elég sok játékra lenne szükség, és a célok mentén persze ugyanabból a játékból kellene ez az elég sok, ami költséges dolog. Másrészt az idő. Jelenleg 60 percünk van (45 perc és a szünet), amiben a játék lehet a főgyakorlat, de nem árt megérkezni, ráhangolódni, utána reflektálni, lezárni. Kevés olyan társas van, ami a céljaink mentén függetlenedni tud ezektől a nehézségektől. Éppen ezért a játék mellett más felhasználási módokon is gondolkodni kezdtünk, miközben elkészült az első olyan foglalkozásterv is, amelyik társasjátékos tevékenységre épít. Mivel már összegyűlt némi tapasztalat, gondoltuk írunk róluk.

dsc_2501

A legegyértelműbb, leggyakoribb megjelenése a társasjátéknak – nem csak nálunk, sokan mások is használják – az asszociációs folyamat támogatása Dixit-kártyák segítségével különböző gyakorlatokban. Itt tehát csupán egy elemét használjuk egy ismert társasjátéknak, nem játszunk vele. Ugyanakkor a Dixit játékmechanizmusa is a játékosok asszociációira épít, így nem ördögtől való tett tréningeken felhasználni. 2016-ban jelent meg itthon a Dixit hetedik paklija, ami azt jelenti, hogy bőven van miből választanunk, a paklik ráadásul tematikusak és eltérő stílusúak, így a tréner céljaihoz, a csoport sajátosságaihoz, de saját személyiségéhez is választhat kártyákat. (Egyébként az sem utolsó pozitívum, hogy olcsóbb, mint a tréningeszközök általában). Mi leginkább a ráhangolódás, a behúzás, illetve a feldolgozás, reflektálás szakaszaiban használjuk. A feladat annyi, hogy válasszanak egy-két kérdés mentén egy-két kártyát. Néhány lehetséges behúzó kérdés: Hogy érzed most magad?, Mit gondolsz X témáról? Mi jut eszedbe X-ről? Mit jelent számodra X? Feldolgozásnál pedig a feldolgozott tartalmakkal kapcsolatos érzéseket, gondolatokat lehet könnyen és gyorsan összegyűjteni. Azzal sincs persze semmi baj, ha valaki nem szeretné bemutatni a kártyáját – választott, így ő is részt vett a reflektálás folyamatában -, de azért érdemes törekedni erre. Páros feladatként is elképzelhető mindez – különösen, ha a csoport tagjai még nem ismerik egymást -, ilyenkor először párban beszélik meg a kártyákat, majd a csoportnak a társuk kártyáját mutatja be mindenki. Nekünk nagyon pozitívak a tapasztalataink, sok gyerek eleve örül, mert ismeri, szereti a játékot, így biztonságos és izgalmas számára a közeg, a kártyák pedig garantáltan rengeteg asszociációt nyújtanak, hiszen éppen ezért készültek és estek át egy hosszú fejlesztő folyamaton és így rengeteg teszten is.

img_20161122_144217

A társasjátékok nem rendeltetés szerinti használatába vágtunk bele a Bájos szabályos tréninggyakorlat átalakításával is. Eva Neumann verziójával (Rachov, 2016: Tréningkoktél a trénerek klubjából. Z-Press, Miskolc. 193-195.) szemben, ahol egy erre a célra készült táblával és eszközökkel dolgozik a tréner, mi valódi, létező, működő játékokat adtunk a gyerekek kezébe, hogy játsszanak velük. A foglalkozás témája a szabályalkotás volt, így szerettük volna, ha megélik, hogy izgalmasnak tűnő dolgokat is csak szabályokkal lehet működésre bírni. Megkapták a társasjátékokat – mindegyik csoport másikat, kifejezetten törekedtünk is arra, hogy különböző típusok legyenek, hogy eltérő tapasztalatok kerüljenek elő a reflexió során -, de a szabályfüzet kimaradt a dobozból. Az instrukció egyszerűen az volt, hogy a játék elemeit felhasználva találjanak ki egy játékmenetet, állapodjanak meg közösen a szabályban és ha marad idő, akkor próbálják ki, hogy működik-e, illetve kiemeltük, hogy ne az eredeti játékszabály reprodukálása legyen a céljuk. Nem volt kötelező a kipróbálás, az tulajdonképpen motivátorként működött. A többség persze kíváncsi volt, hogy működik-e az ötletük, így nagyon igyekeztek. Az eredeti gyakorlatból még kihagytuk a megfigyelő szerepet, itt mindenki résztvevő volt és belülről élte meg a folyamatot, a feldolgozó kérdéseket is eköré szedtük csokorba: Hogy érezték magukatt?, Frusztráló volt-e a szabály hiánya? Ki milyen szerepben volt?, Milyen volt az együttműködés?, Mennyire volt nehéz megállapodni? Mennyire voltak rugalmasak a szabályok alakításában? És végül kitértünk arra is, hogy mi lehetett a célunk ezzel a feladattal, a gyerekek pedig szépen megfejtették és jól tudtunk továbblépni a csoport Közterem foglalkozásokhoz kapcsolódó szabályainak közös megalkotásába – hiszen a mi működésünkhöz is szükség van szabályokra, akárcsak egy játékban. Összességében elmondható, hogy a srácokat behúzta a gyakorlat, mert szeretik a társasokat, mert szeretnek játszani, de közben képesek voltak tudatosan visszanézni a lezajlott folyamatokra és azokból építkezni.

img_20161122_143940

Egyelőre itt tartunk, de a következő félévre már összeraktunk egy kifejezetten társasjátékozásra épülő foglalkozástervet. A Hatékony kommunikáció című modulunkban lesz egy Hanabis alkalom. A Hanabi szintén egy széles körben ismert, egyébként kooperatív, kártyajáték. Egyszerű szabályrendszerrel és viszonylag rövid játékidővel rendelkezik, ráadásul akár el is készíthető házilag, ha nincs forrásunk több példány beszerzésére. Mivel a játék korlátozza a kommunikációt, mégis a hatékony kommunikáció a kulcs a sikeres játékhoz, remekül illeszkedik a modul céljaihoz. Terveink szerint az egész alkalom a társasokról fog szólni: ráhangolódásként egy kupac különböző bábu közül kell majd kiválasztaniuk azt, amivel egy általuk elképzelt társasjátékban szívesen lennének; lezárásként pedig egy kooperatív társasjáték dobozának képét kell majd megalkotniuk közösen. Már nagyon várjuk ezt az alkalmat, mert a társasjáték kifejezetten hasznos eszköznek tűnik a tréningalkalmakon, de érezzük, hogy bőven van még fantázia a műfajban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s