Napos

Miért is ne tölthetnénk egy szombati napot tréninggel? Ez, a mi szempontunkból, a tréneri oldalról teljesen normális, de elvárható egy gimnazista osztálytól? Ráadásul akkor, ha már a 11. évfolyam végén járnak? Mi lepődtünk meg a legjobban, hogy mennyire! A Margit-szigeten tartott egynapos tréningünk és a Közterem első szabadtéri próbájának beszámolója következik, rengeteg képpel!

DSCN2500

Reggel fél 9, rengeteg jógázó és futó ember a Margit-szigeten és a mi, maréknyi kis csapatunk, ahogy éppen a terepet rendezi be. Mert hiába szabadtér, érdemes azért egy kicsit lehatárolni a saját területünket, berendezett környezetben várni a srácokat. Már jönnek is, mindenki veszi a névkártyát, írja rá a nevét. Hamar felveszik a tréning fonalát, nagyon érdeklődőek, kíváncsiak, szívesen vesznek részt a feladatokban. Megalkotjuk a közös szabályokat, beszélgetünk egy kicsit az osztály értékeiről, mi az, amire büszkék (az összetartás, a sokszínűség), mi az, amiben szívesen fejlődnének (a kitartás, a feladatok elvégzése). A nap tartogatott lehetőségeket arra, hogy ezekre reflektáljunk, ezekről tanuljunk. Mint például a bizalmi feladatok, a közös problémamegoldás és az összehangolt munkát igénylő gyakorlatok. A pókhálós gyakorlatban minden tagnak át kellett másznia a pókháló egyes lyukain úgy, hogy minden lyukat csak egyszer használhattak. Rögtön belevetették magukat a feladatba, emelték és segítették egymást, majd amikor rájöttek, hogy tulajdonképpen stratégia nélkül indultak neki a megoldásnak, megkezdődött a csoporton belüli egyeztetés, kommunikáció, stratégiaalakítás: megoldási lehetőségeket vázoltak fel és próbáltak ki. Aztán jött egy hatalmas vihar és fel kellett függesztenünk a gyakorlatot, aminek elmúltával azonban már nem akarták azt befejezni. Mégis jó volt, hogy meg tudták indokolni, miért nem folytatják, képesek voltak önkritikát gyakorolni. Habár érdekes a helyzet, hiszen egy tréning arra (is) való, hogy az ember kilépjen a komfortzónából, megéljen és kipróbáljon olyan szituációkat, amiket alap esetben nem, illetve felvegyen olyan szerepeket, amelyek akár távol is állhatnak tőle. Vagyis, ha gyengeségként fogalmazzuk meg magunknak, hogy gyakran félbehagyjuk a feladatokat, akkor ez most akár egy jó próbája is lehtett volna az ellentétének.

DSCN2910

Szeretjük a Köztermet, mert új kihívások elé állít minket. Most például a szabadtér miatt. Az egynapos tréning kiváló dinamikát hozhat, remek tanulási terep, a kétnaposról nem is beszélve. Jómagam ezekben a keretekben sokkal jobban megélem a tréning mélységét, tanulási terep jellegét. A Közterem osztálytermi verziója hetek, hónapok során hozza el a kívánt mélységet. Ez nem baj, sőt ez így teljesen normális. Az egynapos keret most adott volt, de a szabadtér egy kicsit bezavart. Hiába kereteztük be azt plakátokkal, fonalakkal, kötelekkel, nem volt meg az állandó hely, ahova leülhetünk beszélgetni, vagyis reflektálni az egyes gyakorlatok után. Így nem is mentünk a csapattal olyan mélyre. De biztos, hogy mélyre kellett volna mennünk? Az osztály azért jött, hogy egy napot együtt töltsön, gyakorlatokban, játékokban vegyen részt, épüljön, mint csapat. Ez a vágyuk maximálisan teljesült, még akkor is, ha egy kicsit eláztunk, ha nem minden gyakorlat és játék került megvalósításra. Jól érezték magukat, a visszajelző háló fonalait majdnem mindenki rögtön felkötötte a kezére, vagy font belőle gyorsan egy karkötőt. Búcsúzásnál pedig a “sziasztok” mellett a széles mosoly és a “köszönjük” is szinte mindig szerepelt. Mi magunk is nagyon élveztük a velük való munkát, maximálisan együttműködő és jókedvű csapattal lehettünk egész nap és ez remek érzés! Mi köszönjük a diákoknak a részvételt! De ismét egy adag gondolkodni valót kaptunk a működésünkről, aminek szintén nagyon örülünk. Lesz még idén többnapos tréningünk, alig várjuk!

Fajl_003

A nap során történteket sokkal jobban reprezentálják a képek, amikből most, a srácok beleegyezésével kifejezetten sokat hoztunk, íme:

DSCN2514

DSCN2519

DSCN2522

DSCN2532

DSCN2554

DSCN2583

DSCN2625

DSCN2628

DSCN2636

DSCN2639

DSCN2651

DSCN2656

DSCN2709

DSCN2720

DSCN2731

DSCN2738

DSCN2755

DSCN2757

DSCN2758

DSCN2760

DSCN2778

DSCN2786

DSCN2793

DSCN2794

DSCN2809

DSCN2812

DSCN2855

DSCN2857

DSCN2864

DSCN2885

DSCN2889

DSCN2893

Fajl_009

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s