Hallatjuk a hangunk

Noha idén még keveset hallattunk magunkról, nem tétlenkedtünk az év első két hónapjában sem. Konferencián jártunk, egyeztettünk két új iskolával is a program elindításáról, zajlanak a szociális kompetenciamérések és mi magunk is többször találkoztunk műhelyünkben, hogy alakítsuk, fejlesszük a projektünket. De ami a legfontosabb, hogy folyamatosan tartjuk a foglalkozásokat, ebben a félévben már négy osztályban. Sokszor kockás ingben.

10357786_921323107936440_6982009556065140620_o

A IX. Miskolci Taní-Tani Konferencián idén is képviseltette magát a Közterem, most nem az indulásról és a tervekről, hanem az elmúlt egy év tapasztalatairól és megvalósított tevékenységeiről számolhattunk be. Mondanunk sem kell, mennyire jó érzés ez, hiszen tavaly ilyenkor csupán egy terv volt az, hogy a Közterem életre keljen, kezdjen működni. A konferenciára készített prezi itt elérhető.

miskolc_kozterem

IX. Miskolci Taní-Tani Konferencia előadás

Két új iskolával is egyeztetünk a Közterem elindulásával kapcsolatban. Mind a két iskola jó terep és izgalmas kihívás lenne, hiszen alapvetően felmenő rendszerben szeretnénk integrálni a programot a gyerekek életébe és iskolai menetrendjébe. Sőt, a pedagógusok műhelybe való szervezése is célunk, hiszen ha minden a terveink szerint alakul, akkor hamarosan nem fogjuk bírni tréneri kapacitással, így azokon a pedagógusokon fog múlni a program fenntarthatósága, akiket sikerül bevonni az iskolai műhelyekbe, velük együtt alakítva a programot az iskola és a diákok igényeire szabottan.

Szintén a fenntarthatóság és a megbízhatóság érdekében építettük bele a folyamatba a szociális kompetenciamérést is. Ez a bemenetkor egy helyzetképet ad nekünk az osztályról, a kimenetkor pedig jelzi a változást és annak mértékét. Jelenleg minden induló osztálynál (akiknél van esély a kimeneti mérésre is) felvesszük a kérdőíves vizsgálatokat és azok eredményeire alapozottan tervezzük meg a féléves foglalkozássorozatot.

Jelenleg egy 11. évfolyamos, egy 9. évfolyamos és két nyelvi előkészítős osztállyal dolgozunk. A foglalkozások tervezésekor segítségünkre válnak a már kipróbált és jól működő foglalkozásterveink, de jócskán akad kihívásunk is, főleg a 17-18 éves korosztály esetében. Nekik nagyon fontos, hogy tudják és értsék, mire jó egy-egy gyakorlat, miért jó, ha játszunk, mit akarunk ezzel az egésszel elérni. Persze igyekszünk ennek az igénynek is megfelelni, de azt is nagyon szeretnénk, ha a srácok néha csak beleengednék magukat egy-egy játékba és csak azért vennének részt benne, mert egyszerűen jó, mert itt nem kell teljesíteni, nem kell megfelelni. Néha ez okozza a legnagyobb kihívást.  A 9. osztályban nem elindult, hanem folytatódott a munka, számukra ez már a 3. félév a Közteremmel. Ide már bátran viszünk be komplexebb, akár konfliktust generáló gyakorlatokat, ami pl. a kommunikációra, versengésre-együttműködésre fókuszál. A múltkori alkalommal megbirkóztak egy fogoly-dilemmán alapuló gyakorlattal, ahol megjelent egymás „becsapása” és „átverése”, a másikba vetett bizalom kérdése, a naivitás, valamint a közös versus egyéni célok előtérbe helyezése. A most induló nyelvi előkészítős osztályokba belépve a lehetőség az, amit mind mi, mind az osztály megérzett ebből a programból. Csak néhány elvárás és igény a srácoktól, amelyekre építhetünk: vita (ami nem veszekedés), szorosabb osztályközösség, kiállni egymásért, egyenlő részvétel, tisztelet, bizalom, elfogadás, több közös munka. Már most szeretünk velük dolgozni!

Mivel a foglalkozásaink egybeestek a kockás inges fotózásokkal, nem is tudnánk itt másféle képeket közölni csak olyat, amiben mind a srácok, mind a trénerek kockásak. Ezt persze egy cseppet se bánjuk, sőt!  #kockastamogatas #illyes

kozterem_kockas2 kozterem_kockas

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s