Újra száguld az egész osztály

Újra beindult az [közterem]! A tervekhez képest nem szeptemberben, hanem novemberben, de ez igazából nem befolyásolta a munkát, sőt az előkészítés így tényleg alapos tudott lenni, hiszen a megújult csapatunk előzetesen konzultált a tanári karral és az érintett osztály szüleivel is.  A 9. osztályosoknál jártunk – akiknek nem volt idegen a program, hiszen a tavaszi félévben már megtapasztalhatták ezt a tevékenységet.

közterem(1) 037

Én először jártam az iskolában, sőt, Budaörsön sem voltam ezelőtt. Szóval teljesen ismeretlen környék, ismeretlen iskola, ismeretlen osztály… Volt bennem egy adag félelem, ami a játékok kezdetekor elpárolgott és kellemes izgatottság érzése vette át a helyét.

Sárkányos, lovagos, királylányos bemelegítő játékkal kezdődött az alkalom, ami által elkezdtek egymásra hangolódni, volt sok nevetés, lényegében egy kellemes átvezető volt a „szokásos” iskolai tevékenységekről a köztermes órára.

A program rövid ismertetése után rátértünk a lényegi munkára: felidézték, hogy korábban milyen járművekként határozták meg az osztályukat. Most a feladat az volt, hogy megfogalmazzák kis csoportokban mivé vált ez a jármű közel egy év leforgása alatt. Az egyik csoportnál voltam pár percig, és hallgattam őket, meg kérdezősködtem is. Próbáltam megtudni, hogy mit is gondolnak az osztályukról. Itt jött elő az egyik sráctól, hogy az osztály „sznob”. Provokatívan visszakérdeztem, hogy „Te is az osztály része vagy, tehát te sznobnak tartod magad?”. Erre már nehéz volt válaszolnia, de aztán kiderült, hogy ez nyilván általánosítás, nem lehet csak úgy ráhúzni mindenkire, hogy „sznob”. Sok ötlet született a járművekre, végül az alig működő, félkész négyesmetróból a teljesen kész, tökéletesen működő négyesmetró lett a köz akarata szerint az osztály múltja s jelene. Több csoportnál jelent meg az elszigeteltség motívuma a múltban, amit most mindenféle átjárható járműre cseréltek; vagyis a klikkek között mára már van egy kis átjárás. Ezután mindenki elmondta, hogy ő mivel tudná ezt a metrót meghajtani, milyen „üzemanyagot” (főként belső tulajdonságot) tenne bele, hogy még jobban száguldozzon.

közterem(1) 029

Közös szabályokat is hoztunk, ami nem ment valami pörgősen, és a „figyeljünk egymásra” pont is nehezen teljesült, bár voltak olyan pillanatok, amikor tényleg egy ember beszélt egyszerre és lehetett rendesen hallani amit mond. A szabályok közül a telefon kötelező zsebre tételét leszavazták, egyébként sem volt ezzel gond, nem láttam olyat aki az onlájn térben felejtette volna magát a másfél óra alatt. A szabályokat két tartózkodás mellett mindenki megszavazta!

Utolsó lépésként pedig jött az osztály közös zászlaja. Négy csoportban rajzoltak, és egy-egy képviselő útján egyeztették a kigondolt koncepciókat. A munka rettentően fegyelmezetten ment, a képviselők három (!) percen belül dűlőre jutottak, a végeredmény pedig magáért beszél. EL-FO-GA-DÁS.

elfogadas

Még egy jó hír, hogy a héten sikerült ellátogatni a Szegedi Tudományegyetem Szociális Kompetencia Kutatócsoport egyik munkatársához, akivel megállapodtunk a jövőbeni együttműködésben. Ez pedig azt jelenti, hogy beindul a mérés is, amit már nagyon vártunk! A mérések eredményei nem csak a gyerekek szociális kompetenciáinak diagnosztizálásához lesznek elengedhetetlenek, de nagyban befolyásolják majd a programunk fókuszait és hangsúlyait, sőt tartalmi csomópontjait is. Most élvezzük a gyerekekkel a munkát,  meg persze mérünk, a második félévben pedig ismét megújulunk és a szociális kompetenciafejlesztés kontextusában folytatjuk a projektet! Ezt is nagyon várjuk már!

Páll Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s