Nehéz befejezés

A KÖZTEREM foglalkozássorozatot egy igazán kedvelt műfajjal indítottuk a csapatépítés blokkban. Házat építettünk, az erősségeinkről beszélgettünk, bevonódtunk és örültünk. Valahogy úgy illett, hogy a tavaszi kísérleti időszak befejezése nehéz legyen, mély és tanulságokkal teli. Ilyen volt a legutóbbi, és egyben záró alkalmunk a 12. osztályban. Ami egyébként remek volt, csak a nehezebb kiadásban.

0521 135

A csoporttal a Diák érdekképviselet- aktív állampolgárság blokk került sorra. Kiscsoportokban kellett feldolgozniuk néhány szöveget, melyek az aktív állampolgárságot járják körbe. Forrásként a Political Capital Blog, az Európa Tanács, az Aktív Állampolgárság Alapítvány, valamint a Cromo Alapítvány ide vonatkozó anyagait használtuk fel. A feldolgozás egyfajta definiálás is volt, amit egy kötetlenebb beszélgetés követett. Mi az, amihez jogom van? Melyek azok a területek, melyekben kötelezettségeim vannak? Nagyon inspiráló gondolatokat hoztak be a fiatalok, a téma egyértelműen behúzta őket a foglalkozásba.

Következett a véleményvonal olyan provokatív állítások mentén, mint pl. „A választásokon való részvétel legyen kötelező”, vagy „A tojásdobálás elfogadható módja a szabad véleménynyilvánításnak”. Itt előkerültek olyan vélemények is mint, hogy lehetnek olyan csoportok, akiknek egyszerűen nincs más, hatásos „fegyverük” ahhoz, hogy a véleményüket megosszák, mint az, ha tojást dobálnak.  De ismét vita kerekedett a lehetőségek-kötelezőségek mentén is. Egyszerűen adta magát, hogy nagy plénum előtt, nagy témákról beszéljünk sokat és sokáig. De ez már a 10. osztály esetében sem működött jól, amikor a Szociális érzékenység blokkal foglalkoztunk. Ezt úgy alakítottuk át, hogy minél osztály közelibb legyen a kontextus; így működött is. Most is a cselekvés hiányzott, egy szituáció, egy sztori, amibe belehelyezhetjük a fiatalokat. Ugyanis ők is tele vannak számos izgalmas, provokatív, vitákat generáló kérdéssel és véleménnyel, melyhez egy sokkal illeszkedőbb keretet kell adnunk a későbbiekben.

0521 138ok

A foglalkozás végére egy olyan feladatot vittünk, amiben a saját, iskolai problémáikra kellett megoldási tervet készíteniük. Először kiscsoportban gyűjtötték össze a problémákat, majd a problémafa módszerével feltártuk azok előzményeit és a következményeit. Ezt követte a megoldási terv megalkotása, melyekben az aktív cselekvések dominálnak, amit abszolválni tudnak diákként is. Voltak olyan tervek, melyek mélyen átgondoltan jelentek meg, s akár már most is meg lehetne őket valósítani. De voltak olyanok is, melyek ugyan jelentős problémát jártak körbe, de egyelőre még nem sikerült túllépni azon a fázison, amikor annak okairól, kialakulásának felelőseiről vitatkozunk. De irtó nehéz megugrani ezt a szintet. Nem csak a diákok, hanem fiatal felnőttek, felnőttek esetében is. Önmagában is egy roppant nehéz módszert vittünk be a problémafával és a hozzá tartozó megoldási terv készítéssel. De számos kérdés merült fel a megbeszélési szakaszban, mint pl. a politika, és az aktuális hírek megjelenésének lehetősége az iskolában, illetve az erre való igény megfogalmazása; az együttműködések, a kapcsolatok fejlesztése, a párbeszédek beindítása a tanárok és a diákok között; vagy éppen a klikkesedéssel járó feladatok elemzése, mint például az átjárhatóság, a befogadás és az elfogadás kérdése.

Egy kicsit aggódtunk, hogy ez a foglalkozás nem ért célt. Azonban a visszajelző papírokon inkább az ellenkezőjét fogalmazták meg. Szerencsére most sem a tartalommal volt a baj, hiszen ezekkel a témákkal való foglalkozás kikerülhetetlen, elengedhetetlen. Továbbra is azt szeretnénk, ha ezek a foglalkozások az iskolai jelenlétük szerves részét képeznék… de hogyan? Nemsokára jövünk a 9 alkalmat összefoglaló bejegyzéssel, és a hogyanra vonatkozó elképzeléseinkkel is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s