Titkos összetevő?

Lassan minden osztályban elérkezünk a záró alkalomhoz, így volt ez a nyolcadikosok esetében is. Náluk az utolsó blokkba került a Szociális érzékenység- Társadalmi felelősségvállalás témája. “Nyolcadikosítottuk” a témát, mert azt szerettük volna, ha ezen a blokkon keresztül ismét gondolkodnak egy kicsit a jellegzetességeikről, helyükről és szerepükről. Mint mindig, most is brillíroztak, konstruktívak voltak és hiába próbálkoztak, nem tudtak meggyőzni az ellenkezőjéről.

0521 107

Bennük az a zseniális, hogy zseniálisak! Rövid bevezető után itt is a homlokra ragasztott színes matricákkal indítottunk: mikor mindenki kapott a homlokára egy pöttyöt, megkértük őket, hogy alkossanak csoportot, bárhogyan, ahogy nekik tetszik. Nem színek szerint csoportosultak. Igaz, ha így tettek volna, az sem lett volna baj, sőt! De izgalmas volt a másik oldalról indítani a témát: miért nem érdekelt a társad homlokára ragasztott pötty színe? Mi befolyásolta a döntésed? Az osztályt teljes mértékben hidegen hagyta, hogy milyen pöttyeik vannak, választásaikat szimpátia alapján hozták meg. Oké, és hogyan lehet még? Mit látunk? Mi van akkor, ha egy szerep szerint közelítünk valakihez? Ha csak a szerepét látjuk, semmi mást? Ebben a körben a társaság egyik fele az iskolai osztályban tipikusan előforduló szerepeket kapott (például stréber, népszerű, visszahúzódó), a másik felének pedig velük kellett rövid beszélgetéseket kezdeményeznie. A beszélgetések témája, stílusa attól függött, hogy a beszélgetőpartner milyen szereppel rendelkezik. A megbeszélő körben többen visszajelezték, hogy nagyon tipikusak voltak ezek a beszélgetések,- például a strébertől elkérték a leckét,- és ennek köszönhetően könnyű volt maga a feladat. A különbözőségeknek azonban örültek, úgy gondolják, attól működik jól egy osztály, ha sokszínű, ha ezek a szerepek mind előfordulnak benne. A lényeg persze az, hogy ezekhez a különbözőségekhez miként viszonyulunk, milyen mértékben vannak ránk befolyással.

Mi a helyzet az iskolában? Mi a helyzet az osztállyal? És a tagjaival? Valóban ismerjük egymást? És minket valóban olyannak ismernek, amilyenek vagyunk? Persze, erre a kérdéshalmazra válaszolni nagyon nehéz, főleg kamaszkorban, amikor amúgy is minden és mindenki változik, csapong és egyébként is elegük van mindenből. Azonban itt ismét érdemes volt kihangosítani, hogy mi a célja a programnak, illetve az ehhez hasonló foglalkozásoknak. Igen, itt nem kapnak jegyet (még szerencse). de itt is tanulás folyik. Ezt a fajta tanulást pedig tanulni kell. Nemrég kezdtük velük, és mégis működik. Persze lassan, szinte alig láthatóan, hallhatóan.

0521 116

Úgy gondoltuk, hogy fontos ezzel az osztállyal abba az irányba továbbhaladni, hogy ők miben jók, milyen értékeik vannak, s ezt hogyan tudják kommunikálni? Megkértük őket gondolják el, hogy szerveznek egy szimpátiatüntetést az osztály értékei mentén. Végül hatot gyűjtöttek össze: kreatívak, okosak, ha összefognak el tudják érni a céljaikat, összetartóak, hatással vannak másokra, sokszínűek. Ebből a felsorolásból talán a „hatással vannak másokra” a legizgalmasabb, igaz azt is jelezték, hogy ez nem minden esetben pozitív. De ez a tulajdonságuk elvitathatatlan! A szimpátiatüntetésre olyan kreatív, figyelemfelkeltő plakátokat kellett gyártaniuk, melyeket ők is szívesen vinnének a felvonulás során. Talán azonosulni is tudnak az elkészült plakátokkal, ugyanis rögtön kitettük őket az osztály hátsó falára. Így látják minden nap, és láthatja mindenki, aki a terembe belép.

A program, a foglalkozás, de főként az osztály szempontjából is fontos kihangsúlyozni, hogy változik, sőt fejlődik a dolog. Nagyon lassan, de elindul: olyanok is bekapcsolódnak a kiscsoportos tevékenységekbe, akik eddig nem. Egyre dominánsabbak azok a hangok, akik már nem a káoszban, hanem az aktív együttműködésben látják a kihívást, és abban érzik jól magukat. Nem hiszem, hogy ez a program lenne a „recept” eddig hiányzó, titkos összetevője. Inkább a rendszerességben, az őszinteségben, a valódi és értő figyelemben rejlik a „csoda”. Ami egyébként nem csoda, hanem csupán természetes velejárója a folyamatnak.

0521 117

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s