Önismereti séta

Ezen az alkalmon 35 12. évfolyamos fiatallal dolgoztunk együtt. Az osztállyal nem volt előzetes élményem, ezért minden ismeretemet a foglalkozáson szereztem róluk. A csoport több éve együtt van, átlagos középiskolai osztály nincs közöttük jelentős széthúzás vagy olyan erős konfliktus, amely megakadályozná a közös munkát. A korosztályukhoz hasonlóan nyitottan, de mégis kis fenntartással fogadták a foglalkozást, előzetes önismereti tapasztalatuk nem volt, de mivel az iskolában több csapatépítő foglalkozáson vett már részt, így a tréning jellegű foglalkozás nem volt számukra idegen.

12oszt 031

A foglalkozást úgy építettük fel, hogy a benne szereplő játékokhoz és feladatokhoz könnyű legyen kapcsolódni, azok önmagukban is újszerű tapasztalatot adjanak a fiataloknak. Az egyik ilyen feladat volt, hogy ábrázolják az osztály egészét egy járműként. A fiatalok 5-6 fős csoportokban dolgoztak, a csoportok közösen találták ki, hogy milyen jármű legyen az osztály és kitalálták azt is, hogy ők hol helyezkednének el ezen a járművön. Nagyon változatos járműveket alkottak, volt tank, amely „az osztály megállíthatatlanságát mutatta meg, amikor összetart.”  Volt Noé bárkája, állatokkal, olyan repülő, amelynek madárszárnyai vannak és madár, amelynek a törzse inkább egy repülő törzse volt ablakokkal, tricikli, amely egy légpárnás jakuzzit húz. Ez utóbbi annyira rátapintott az osztály működésére – miszerint vannak akik húznak míg mások inkább csak élvezik a többiek által teremtett lehetőségeket – hogy hatalmas tapsot kapott. A közös az volt az ábrázolásokban, hogy az osztályban vannak különböző csoportok, amelyek azonban átjárhatók és vannak olyanok, akik ezt rendszeresen meg is teszik.

12oszt 048 12oszt 058

Az osztály lassan melegedet be, értették, hogy magukat megmutatni nem is olyan veszélytelen ebben a közösségben. A csoport nagyobb része a foglalkozás alatt nyitott maradt, sőt folyamatosan és egyenletesen mélyült. A páros vakvezető játékot, amely a korábbi tapasztalatom alapján jól jelzi az osztály aktuális állapotát és azt a figyelmi szintet, amelyet képesek megadni egymásnak a feladatban résztvevők nagy hangzavar nélkül játszották végig. Itt azt tapasztaltuk, hogy nem, vagy kevés olyan vezető volt, aki veszélyesen vezetett volna, a játékban résztvevők zárva tudták tartani a szemüket. A feldolgozás alatt a csoportból feltűnően sokan akartak vezetők lenni, bár a vezetésben soha nem került elő a felelősség szó, a fiatalok inkább az előrelátás biztonságát emelték ki.

A közös reflexió alatt a fiúk aktívabbak voltak, mint a lányok, akinek több idő és több megszólalóra volt szükségük, ahhoz, hogy a saját élményeiket behozzák. A foglalkozás végére több olyan gondolatot is behoztak, amely azt jelezte, hogy elindult bennük a foglalkozás élménye.

A nagy létszámú csoport is szemmel látható akadálya volt az élménymegosztásnak, ami így lassú és vontatott lett, többen is többször szerettek volna megszólalni, de végül mégsem tették bár testbeszédük és szájuk is intenzív belső élményről tanúskodtak. Legközelebbi alakalommal még több páros és kiscsoportos megosztása technikát alkalmazunk majd. Ezekkel egy nagy probléma van, hogy számunkra semmit vagy nagyon keveset árulnak el a munkáról, illetve sok fontos gondolatról maradunk le.

A fiatalokat a foglakozás végén arra kértük, hogy fogalmazzák meg a pozitív és negatív tapasztalataikat. Ebből fogok néhányat szemezgetni most:

Pozitív

Nagyon jó volt, hogy kicsit magunkra figyelhettünk
Jó volt hallani a többiek véleményét az osztályról
Olyan emberekkel dolgoztam együtt akikkel máskor nem szoktam
A játékok során mindenki mindenkivel teremthetett kapcsolatot, ami segít közelebb hozni minket
Jobb volt mint amire számítottam
Az osztály rajzos ábrázolása miatt átgondoltuk az osztály szerkezetét/működését ezáltal jobban megérthetjük azt (akár javíthatunk is rajta vagy a pozitívumokat erősíthetjük)

Negatív

Beszélgetés olyan dolgokról, érzésekről, amik számomra nem is léteznek
Nem tetszett, hogy a nem éreztük biztonságban magunkat egymás közt, és ne osztottuk meg a véleményünket emiatt
A foglalkozás nem törekszik javításra
Volt amire nem tudtam eldönteni, hogy mit válaszoljak
Nem szerettem, hogy csak nagyon kevesen merték felvállalni a véleményüket
A második fele nem tetszett mert úgy éreztem, hogy nem haladunk csak felvázoljuk a helyzetet, de nem változtatunk rajta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s