Nyolcadikos csodacsapat

Elindultunk a nyolcadikos évfolyammal is, megtartottuk az első foglalkozást, mely esetükben is a csapatépítés volt. A foglalkozásterven csak nagyon keveset változtattunk, a forgatókönyv azonos volt a tízedikes évfolyamnak tartott foglalkozás forgatókönyvével, mégis egy teljesen új tréning bontakozott ki. Éppen ezért ennyire jó ez a munka: nincs két ugyanolyan csapat, nincs két ugyanolyan tréning.

DSC_1250

A foglalkozásterveken tudatosan nem alakítunk sokat, hiszen célunk az is, hogy ezeket később könnyedén lehessen adaptálni, ezért sokszor, és sokféle közegben próbáljuk ki őket. Szeretnénk megtudni, melyek az erősségei, gyengeségei, elhagyható elemei, hogy később, amikor a pedagógus a kezébe vesz egy ilyen foglalkozástervet, a lehető lehasználhatóbb, és legjobban alkalmazható tervvel tudjon dolgozni.

De nézzük meg, hogyan is sikerült a nyolcadikosok csapatépítő blokkja!

Itt is egy TED videóval indítottunk, ahol a gyerekek megnézhették, hogy egy fesztivál kellős közepén miként is lehet mozgalmat indítani. Persze ez csak egy példa, de nagyon jól szemléltet: kell egy ötlet, kell egy vezető, de ami a legfontosabb, kell egy csapat. Ezzel a felkiáltással indítottuk el tehát a blokkot, majd megfogalmazásra kerültek az osztály elvárásai a három blokkra vonatkozóan, majd a szabályokban is megállapodtunk. Az osztály már ebben a szakaszban brillírozott: olyan elvárásokat fogalmaztak meg ugyanis, mely alapvetően a program céljainak sorába is illeszthető. Ilyen például az elfogadás, a tolerancia, az empátia fejlődése, de ide tartozik a nyitottság, és az osztály összekovácsolása is. Megfogalmazásra került az is, hogy szeretnének sokat fejlődni, és tanulni a három blokk során, amit együtt töltünk majd. Ilyen felütés után még lelkesebben vágtunk bele a foglalkozás jelentésteremtés szakaszába.

DSC_1267

Következett a metaforaalkotás: milyen vagy most, a jelenben? Milyen tárggyal tudod ezt az állapotot a leginkább jellemezni? Írd le a metaforát, és röviden indokold is. Milyen leszel a jövőben? Erre is írj egy tárgyat, és röviden indokold. Miután leírták, kiscsoportban vitatták meg, ki, mit és mért írt. Ezt követően kellett kategóriákat alkotniuk közösen: a kiscsoportban előforduló metaforák jelentését milyen nagyobb kategóriákba tudják sorolni? A tízedikes osztállyal ellentétben tehát itt nem plenárisan vitattuk meg a metaforákat, és nem a tábla előtt rendeztük őket kategóriákba öt diák segítségével. Főként azzal a céllal választottuk most a kiscsoportos formát, hogy jobban tudjanak egymásra figyelni, valóban meg tudják hallgatni egymást. Egy kicsit ebbe beletartozik az életkori sajátosság is: a tízedikesek ugyanis sokkal jobban tudtak egymásra figyelni akkor is, amikor látszólag csak pár ember „dolgozott” a tábla előtt. A metaforák alapján a jelenre vonatkoztatva inkább az ellentétes érzések és jellemzők voltak dominánsak, míg a jövőre nézve inkább a letisztult, biztos, de rugalmas én-állapotok voltak többségben, s itt megfogalmazásra kerültek olyan jellemzők is, mint a másokon való segítés, a másikra való aktívabb figyelem is.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy a SWOT jellegű feladatot, miként oldjuk meg ezzel az izgő-mozgó, de nagyon sok értékkel bíró osztállyal. A terv az volt, hogy bújtatott módon jelenítjük meg, vagyis kiscsoportban kell majd kidolgozniuk egy tervet arra vonatkozólag, hogy ha esetleg megszűnne a jelenlegi iskolaforma, nem lennénk osztályok, akkor ők mely erősségeikre, és lehetőségeikre tudnának a leginkább támaszkodni, illetve azt is át kell gondolniuk, hogy melyek azok a gyengeségek és veszélyek, melyek megnehezítenék a dolgukat ebben a kritikus helyzetben. Végül a frontális munka mellett döntöttünk, volt is dolgunk vele bőven, mert a srácok adtak okot a fegyelmezésre. Itt most azt kéne mondani, hogy rossz ötlet volt a 35 fővel frontálisan lebonyolítani a feladatot. Ezt is mondanánk, ha nem ez lett volna a foglalkozás egyik fordulópontja. Ugyanis itt meg kellett állni egy pillanatra, és ki kellett mondani, hogy ezt így, ebben a formában nem tudjuk folytatni. Nekünk itt partnereknek kell lennünk: diákok, osztályfőnökök, trénerek. Mi ugyanis mind egy célért vagyunk itt, azért, hogy ők fejlődjenek. És azért a sok dologért is, amit ők elvárásként fogalmaztak meg a tréning elején. Ez azonban csak úgy fog működni, ha ebben ők is felelősséget vállalnak: egyénileg, és csoportosan is. Ez hatott. Oké, hangosak. Oké, fegyelmezni kell. De amikor csinálni kell, amikor együtt kell működni, akkor képesek rá, akkor csapat. A SWOT-tal kapcsolatban még érdemes megjegyezni, hogy sokkal több gyengeséget fogalmaztak meg magukkal szemben, mint erősséget, így ezt is feltűztük az elvárások listájára: forduljon meg az arány, ismerjük meg az osztály eddig rejtve maradt erősségeit, és aknázzuk ki azokat.

DSC_1285

És ez után következett az építős feladat, az igazi meglepetés. Csakúgy, mint a tízedik osztály esetében, egy házat kellett építenie az osztálynak. Négy csoportban dolgoztak, és most is egy csapat felelt egy szintért a házból. Megkapták az alapanyagokat, megválasztották a képviselőket, majd megkezdődött a munka. A képviselők egyeztetése jól zajlott, az arányok, a ház formája úgy tűnt, mindenki számára világos. Elérkezett az építés utolsó szakasza, ahol mind a négy csapat megfeszített munkával dolgozott. Nem volt más hátra az idő lejárta után, mint összeilleszteni a ház szintjeit. Jött az alap, az első és a második szint, végül a tető. Az alábbi kép az elkészült házról többet mond minden szónál. Nem készülhetett volna el a csoportbeli, és a csoportközi hatékony együttműködés hiányában.

Izgalmas lesz a munka ezzel a csapattal is! Legközelebb az Ön-és társismeret blokkal folytatjuk.

DSC_1316

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s