Start! Az első KÖZTEREM foglalkozás

Elindultunk! Immár nem csak írásban, és szóban, hanem tettben is, ugyanis megtartottuk az első KÖZTEREM foglalkozást a múlt héten. Tízedik évfolyamos korosztállyal dolgoztunk 120 percben a Csapatépítés blokkal. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót adunk a foglalkozás menetéről, tartalmáról.

11169044_10204944439904888_1111088399_n

Az első KÖZTEREM foglalkozás

A Csapatépítés blokk minden esetben azt szolgálja, hogy a csoportot fogékonnyá tegyük magára a KÖZTEREM programra, és a benne foglalt tartalmakra. Ez ugyanis nem lehetséges egy csapat nélkül, így olyan gyakorlatokat igyekszünk ebbe a blokkba beletenni, melyek az egyénre, a csoportra, s a kettő kapcsolatára, együttműködésére orientál, nem utolsó sorban pedig az egyéni, és társas felelősségvállalás megélésére és elfogadására késztet. Ezek a tartalmak természetesen az összes blokkban jelen vannak kisebb, nagyobb hangsúllyal, hiszen az érzékenyítés, vagy a társadalmi felelősségvállalás, érdekképviselet témakörei nem is értelmezhetők ezen tartalmak hiányában.

A program és a blokkok célrendszere, tartalma és íve már kidolgozásra került, azonban a konkrét gyakorlatok összeválogatása mindig az aktuális osztály, csoport függvénye. Egy kicsit meg kell ismernünk az osztályt ahhoz, hogy tudjuk, mely gyakorlatok működőképesek, és melyek nem. Ebben a folyamatban az osztályfőnök van nagy segítségünkre. Megkezdtük tehát az ötletelést, legalább öt tréningre elegendő gyakorlat gyűlt össze, melyekből igyekeztünk a végére csak azokat megtartani, melyek a legintenzívebben segíthetik céljaink elérést.  Összeállt tehát a foglalkozásterv, nem volt más hátra, mint bemenni az osztályba, és megtartani az első KÖZTEREM blokkot.

Nem ez volt az első osztályfoglalkozás, de mégis más volt, érezhetően újabb, frissebb, és tartalmában is sokkal konkrétabb, koherensebb volt, mint az eddigiek. Nem hiába, ez KÖZTEREM foglalkozás volt, melynek egyik fontos megkülönböztető jele az is, hogy az osztályfőnök végig jelen van, részese a folyamatoknak. A foglalkozás elején bemutattuk a programot, és a blokkokat, valamint információt adtunk arról is, hogy hány alkalommal, milyen témákkal fognak találkozni, s mindezt milyen céllal tesszük. Ezt követően egy TED videót néztünk meg a csapatról, csapatmunkáról, arról, hogyan tudnak igazán hatékonyan működni. Egy másik TED videót is be szerettünk volna mutatni, ám technikai okok miatt ennek csak a szóbeli prezentálására maradt idő. Itt a vezetés szerepéről, de még inkább a követők erejéről van szó, egyszóval: minden a csapaton, azaz rajtuk múlik. A változás lehetősége, és képessége is bennük van. Ezt követően megfogalmaztuk az elvárásainkat, majd ezekre is építve megállapodtunk a szabályokban, melyek mind a három alkalomra, amit velük töltünk, érvényesek lesznek.

Egy hosszabb sávot szántunk arra, hogy a diákok (32 fő volt jelen a 38 fős osztálylétszámból) megfogalmazzák, milyenek is ők valójában. Ezt egy metaforikus képpel kellett megtenniük, valamint egy rövid, egy mondatos indoklással. Miután ezzel megvoltak, ugyanezt a metódust kellett alkalmazniuk a jövőre nézve, vagyis a vágyott állapotukat kellett megjeleníteniük.  Utána ezek a post-itekre írt „én-állapotok” felkerültek a táblára, majd öt diák segítségével kategóriákat alakítottunk ki belőlük. Bámulatos volt, milyen kreatív megoldásokat hoztak, és milyen őszintén tették mindezt. A jelen kategóriái között a legmarkánsabbak a káosz jellegű metaforák voltak, a jövőre nézve pedig a rend, és az alkotás (valami hasznos dolog végzése) metaforák voltak többségben. Ez az eredmény szinte várható volt, életkori sajátosságaikból fakadóan is, ám a megvalósítás, a metaforák sokszínűsége még valami pluszt tudott vinni a csoport egészébe, hogy milyenek is ők valójában. Még a káoszt is kreatívan közelítették meg.

11157931_10204944440024891_17897369_n

Milyen vagyok most? Milyen szeretnék lenni?

11136792_10204944440184895_615759564_n

Szétválogatás, kategóriaalkotás

A szünet után egy kezdetleges SWOT táblázatba gyűjtöttük az osztály tulajdonságait. Ezen még a későbbiekben is lehet dolgozni, illetve a foglalkozások során vissza tudunk térni a kategóriákra, tartalmainak esetleges alakulására is. A következőkben csak néhány példát említünk, abból a rengetegből, ami a beszélgetés során elhangzott, és belekerült a különböző kategóriák (erősség, gyengeség, lehetőség, veszély) egyikébe. A lehetőségek során felmerült a csoportnyomás jelensége. Itt azt fogalmazták meg, hogy létezik, létezhet egy mag, amely hatással van az osztály viselkedésére, és ez nem mindig pozitív, néha elsodorja az osztályt. Azonban ezt lehetőségként élik meg, hiszen ezt a „nyomást” fel lehet használni arra is, hogy valami igazán jót csináljanak, hogy valami pozitív dolgot hozzanak létre, vagyis ha változtatni szeretnének, a csoportnyomásnak is óriási szerepe lehet. A másik példát a veszélyek oldaláról emeljük ki, ahol megfogalmazták, hogy az osztály fejlődése akár azt is eredményezheti, hogy megromlik néhány esetben a tanár-diák kapcsolat (túl öntudatos csoport jön létre?). Ezzel a kijelentéssel, és ami mögötte van, még mindenképpen fogunk foglalkozni, mert hallatlanul izgalmas része magának a KÖZTEREM programnak, illetve hatásának is.

11160399_10204944440464902_1228870359_n

Erősségek

Elérkeztünk oda, hogy az osztály kiscsoportos munkafázisokkal, közösen alkosson valamit, jelen esetben egy házat, ahol az egész osztály lakik. Ezzel a csoportközi, és a csoporton belüli együttműködésre került a hangsúlyt a blokk utolsó részében. A kiscsoportok egy-egy szintért voltak felelősek a házban. Kétszer volt alkalmuk a kiscsoportok képviselőinek tárgyalni arról, hogy milyen legyen a ház, milyen méretekkel, stílussal dolgozzanak. A munkájukra alapvetően a fegyelmezettség volt jellemző, nagy kedvvel vetették bele magukat. A képviselők nagyon érthetően, logikusan, csak a feladatra koncentrálva kommunikáltak egymással a megbeszélések idején. A kiscsoportokban voltak potyautasok is, akik inkább a lelkesítésért, vagy a „jó” hangulatért feleltek. A következő blokkok előkészítéséhez ez is jó inputot adott, hiszen ekkora osztálylétszám esetén a kiscsoportos munka eleve működőképesebb, de fokozottan kell majd arra is figyelni, hogy mindenki megtalálhassa magának a feladatot, amivel hozzájárulhat a csapat sikeréhez. A ház szintjeinek összeillesztése igazán izgalmas volt, attól függetlenül, hogy látszott, szinte biztos, hogy pár pillanaton belül össze fog dőlni az építmény. Pár másodpercig azért mégis állt a ház, és ezt hangos tapssal, ujjongással üdvözölték. A záró körben pedig megfogalmazták, hogy tulajdonképpen kifejezetten jó, hogy így alakult, és összedőlt a házuk, hiszen innen lehet építkezni, és ők is nagyon jól tudják, hogy sok munka van még ebben. Viszont nagyon szeretnének építkezni! Mi pedig azon leszünk, hogy az elkövetkezendő két blokkal is ezt segítsük elő!

11103980_10204944441064917_454963533_n

Oreintálódás

11160365_10204944441224921_2035389719_n

A csoport fejlődésének kezdete

Már most nagyon várjuk a következő foglalkozást ezzel az évfolyammal, ám előtte még megyünk egy nyolcadikos, és egy tizenkettedikes évfolyamhoz is a csapatépítő blokkal. A foglalkozásokat dokumentáljuk blogbejegyzés (és fotók) formájában, melyet mindig meg fogunk osztani az aktuális foglalkozások után, így nyomon lehet majd követni a munkánkat!

11125270_10204944441784935_349848606_n

A ház

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s