Kooperatív vetélkedő

DSC_0739

Ma kooperatív vetélkedőt tartottunk! Hogy mi is ez pontosan? Lazább keretek között megvalósuló csapatépítés, amibe kivételesen rengeteg játék, verseny jellegű gyakorlat is bekerült; ha már az Illyésben vagyunk, ahol a diákok lételeme a teljesítés, és a versenyek is. Azonban most nem egyénileg, és nem (csak) kognitív szinten kellett teljesíteniük. Most a közösségen, a saját osztályukon volt a hangsúly, egymásért kellett különféle csapatépítő feladatokban helyt állniuk. Ebben is remekeltek. A foglalkozást két nyelvi előkészítős osztálynak tartottam, akik ebben a tanévben még külön tanulnak, de a következő évtől már egy kilencedikes osztályt fognak alkotni. Az ilyen, kicsit csapatépítést célzó foglalkozások tehát nagyon jól illeszkednek hozzájuk, s persze szükségük is van rá csakúgy, mint a többi osztálynak az iskolánkban.

Ahhoz azonban, hogy el tudjuk kezdeni a közös munkát, szükség volt jó néhány evolúciós ugrásra. Nem kell semmi ördögtől valóra gondolni, s a diákok képességeivel is minden a legnagyobb rendben. Csupán az egyik bemelegítő játékunk neve ez, ahol a kő-papír-olló játékot felhasználva juthatunk el a tojás állapotából egészen a király állapotába. Végül majdnem mindenki királyként indult neki a délutáni kihívásoknak. Voltak itt kínai hordárok, akik megadott időre, hurkapálca segítségével vittek körbe egy rendkívül csúszós műanyag golyót a teremben, aztán százlábúvá alakulva kellett megtenni egy bizonyos távot, majd kisebb csapatokban szívószálak, és egy darab madzag segítségével kellett minél stabilabb, és magasabb építményt alkotniuk. A csapatok – hiába az evolúciós ugrás- végül állatcsordákat formált meg: volt egy elefántunk, egy százlábúnk, és egy zsiráfunk is. Mind a három állat körbejárt a teremben, és “beszédet” is tartott saját nyelvén.

DSC00632          DSC00624

Az élőkép, mellyel zártuk a délutánt igen jellemző volt. Mi mást is gyárthattak volna, mint éppen szelfiző osztályközösséget?

A “Kooperatív vetélkedőben” végül sikerült elérniük a 100 pontból 82 pontot, amivel teljesítették a küldetést, s ezt a kiváló csapatmunkát oklevéllel jutalmaztuk. Csak úgy, emlékbe, hiszen ennek nem volt igazán tétje, de (talán) jó lesz következő év szeptemberében elővenni, amikor is a két kis nyelvi előkészítős osztályból megalakul az egy nagy 9. osztály. Ezen kívül kaptam még egy feladatot a következő egy hétre vonatkozóan: “Ezek vagyunk mi” felirattal kaptak egy hatalmas ív csomagolópapírt, amit a következő héten meg kell tölteniük olyan szavakkal, történetekkel, mondatokkal, képekkel, bármivel, ami róluk, a teljes osztályról szól. Nagyon izgatottak lettek ettől a feladattól,- Lehet fotókat is felragasztani?- jött a kérdés. Természetesen! És bármit lehet csinálni, csak rólatok szóljon! Jövő hét pénteken megyek a csomagolópapírért, már előre várom, milyen osztálykép lesz rajta!

DSC_0752

– csíkorsi-

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s